Suntem mândri să putem afirma că titlul de Sat European de Tineret 2024 este al Comunei Peștera, după luni întregi de muncă și efort comun. Suntem profund recunoscători faptului că am putut avea șansa de a demonstra că, noi, tinerii, suntem capabili de a ne face auzită vocea și de a lăsa o amprentă pozitivă în jurul nostru. Deși competiția de obținere a titlului de Sat European de Tineret s-a încheiat, noi abia am început.

Ce este European Youth Village?

European Youth Village este un program strategic de dezvoltare și organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, ce urmărește să dezvolte întregul ecosistem de tineret din mediul rural, atât în România, dar și la nivel european și internațional. Prin acest program contribuim la dezvoltarea de comunități autonome de tineri în mediul rural și la consolidarea cadrului de politici publice la nivel național și european. Prin implementarea acestui program ne propunem să dezvoltăm bune practici în domeniul tineretului și să oferim un model pozitiv de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, un model ce poate fi multiplicat la nivel județean, național și european. Programul a început în 2018 și este coordonat la nivel național de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Asociația Go Free.

Titlul de ”Sat European de Tineret” este oferit de către Guvernanță programului European Youth Village satelor sau comunelor ce își doresc ca prin acest program să facă o schimbare în comunitatea lor, iar pe parcursul anului în care vor purta acest titlu, toate activitățile, proiectele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural.

Cum a pornit totul?

Intrarea noastră în competiția pentru titlul de Sat European de Tineret a fost declanșată de un anunț găsit de coordonatorul grupului, Grosu Eduard, în care era descris programul European Youth Village.

 Fără să mai stea pe gânduri, a format o echipă de tineri cu care împarte aceleași valori, motivații și obiective: Virgil, Georgiana, Rareş, Cristina şi Lavinia.

Astfel, șase la număr, ne-am adunat pentru a putea discuta despre principalele probleme și greutăți cu care tinerii din comuna noastră se confruntă, fapt ce a rezultat la scrierea candidaturii inițiale și, totodată, la înscrierea noastră în competiție.

                                            

Fotografie de la întâlnirea pentru scrierea candidaturii iniţiale

 Entuziasmați și copleșiți de emoții, am aflat cu bucurie că Peștera s-a calificat în semifinală. Cu bagaje înghesuite în mașina și visuri îndesate prin buzunar, am plecat spre Bran, unde a avut loc întâlnirea comunelor semifinaliste și interviul în fața juriului. Edi, Virgil, Georgiana și Mirela, co-coordonatoarea grupului de inițiativă, au susținut interviul energici şi plini de speranţe. Aici, aceștia au format noi conexiuni și au pus bazele unor cunoștințe esențiale pentru începerea întregului proces de transformare.

                                                         

Grupul de iniţiativă la interviul cu juriul

Cum au evoluat lucrurile?

Imediat după întoarcerea acestora acasă, la Peştera, s-a organizat o şedinţă unde au fost comunicate informaţiile acumulate de-a lungul timpului petrecut la Bran. Tot la aceeaşi şedinţă, au fost introduşi noi -membri ai grupului de iniţiativă, dar şi voluntari dornici să ia parte la procesul de transformare prin care trece comunitatea.

Aşadar, următoarea etapă prin care am trecut a fost perioada de mentorat, unde fiecărei comune i se atribuie un mentor care oferă grupului de iniţiativă sfaturi şi răspunsuri la posibile întrebări.

Pe 13 august 2023, Guvernanţa programului European Youth Village soseşte în Comuna Peştera, pentru a desfăşura împreună cu membri grupului de iniţiativă şi a voluntarilor Pro Action Café, o activitate ce are ca scop dezbaterea problemelor cu care tinerii din comunitate se confruntă, dezbatere la care au participat şi autorităţile locale. În urma acestei întâlniri, au fost accentuate cinci nevoi şi priorităţi ale tinerilor din Peştera, pe care noi, tinerii din comunitate, dorim să ne concentrăm pe parcursul anului următor, şi anume:

  1. Relaţia tinerilor cu autorităţile locale
  2. Centrul de tineret al tinerilor din Peştera
  3. Oportunităţi de dezvoltare pentru toţi tinerii din Peştera
  4. Sport – baze, club sportiv şi facilităţi
  5. Peştera Youth Fest

                                                             

Activitatea Pro Action Cafe din Comuna Peştera

Perioada august-octombrie a fost presărată cu râsete, energie, entuziasm. Această etapă este marcată de deschiderea şi susţinerea comunităţii în ceea ce priveşte activitatea tinerilor din localitate. Pentru a avea o imagine cât mai clară a paşilor şi evenimentelor petrecute, accesaţi timeline-ul realizat de către noi: Aici

 Summitul Tinerilor din mediul rural candidatura finală şi PRIORITĂŢI #înRITMrural

  În perioada 6-10 septembrie, câţiva dintre membri grupului de iniţiativă al Comunei Peştera au luat parte la Summitul Tinerilor din Mediul Rural, fiind cel mai mare eveniment naţional ce are ca scop dezvoltarea unor oportunităţi de formare şi networking pentru tinerii din mediul rural, dar şi pentru a facilita dialogul între tineri şi autorităţile publice sau alţi actori relevanţi la nivel naţional şi european.

Pe 9 septembrie, în timpul Summitului, a avut loc interviul cu juriul, unde ne-am susţinut, printre altele, motivaţia de a obţine titlul de Sat European, activitatea desfăşurată de noi până în momentul respectiv şi planul de activităţi pe care îl propunem pentru anul în care vom prelua mandatul.

                                                         

Grupul de iniţiativă la Summitul Tinerilor din Mediul Rural

Candidatura este o aplicaţie scrisă de către grupul de iniţiativă şi susţinută de către autorităţile publice din UAT-ul pe raza căruia se află comuna care candidează.

 În candatură, sunt atinse diverse teme şi puncte, precum: mozivaţia grupului de iniţiativă de a primi titlul, relaţia cu autorităţile publice din comună, dar şi principalele provocări cu care se confruntă tinerii din comunitate în diferite domenii: Educaţie şi Formare, Cultură şi Artă, Viaţă sănătoasă şi Sport, Spaţii pentru tineri, Drepturile tinerilor şi Mediul înconjurător.

Termenul de depunere a candidaturilor finale a fost 11 octombrie, iar noi, membrii grupului de iniţiativă al Comunei Peştera, am lucrat asiduu, pentru a avea un rezultat cu care să ne putem mândri. Desigur, în realizarea candidaturii, am abordat temele şi impedimentele pe care le-am identificat împreună la activitatea Pro Action Café.

Pentru scrierea candidaturii, întregul grup de iniţiativă s-a întrunit în câteva şedinţe importante, unde fiecare a avut ocazia de a-şi susţine ideile şi punctul de vedere. Astfel, planul de activităţi pentru anul 2024 a fost decis de comun acord, având, totodată, în vedere interesele tinerilor din comunitate.

Georgiana, Virgil şi Edi au fost cei care s-au implicat activ pentru finalizarea şi corectarea candidaturii finale, reuşind să se asigure că rezultatul  este unul favorabil.

Pe 11 octombrie, Guvernanţa programului European Youth Village (Aociaţia Pentru Dezvoltare Activă şi Go Free) împreună cu Preşedinta Comisiei pentru Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor, Oana Ţoiu, au organizat, la Parlamentul României, evenimentul “Priorităţi #înRITMrural – Măsuri de suţinere a ecosistemului de tineret din mediul rural”.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate priorităţile Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural şi am purtat un dialog cu membrii Parlamentului României pe tema dezvoltării ecosistemului de tineret din mediul rural şi măsurile de susţinere pentru tineri.

Din cadrul grupului de iniţiativă au fost prezenţi Mara, Georgiana, Alex şi Edi, unde Edi, coordonatorul grupului, a luat cuvântul şi a subliniat motivaţia tinerilor din Comua Peştera de a aplica la programul European Youth Village şi aspiraţiile noastre de a aduce schimbări pozitive în comunitate.

Edi, Georgiana, Mara şi Alex alături de Preşedintele Comisiei pentru Tineret şi Sport, Tudor Pop

Gala Tinerilor din Mediul Rural

Fiind deja la cea de-a patra ediţie, Gala Tinerilor din Mediul Rural este un eveniment care celebrează sectorul de tineret din comunităţile rurale, organizat de către Guvernanţa programului European Youth Village, formată din Asociaţia pentru Dezvoltare Activă şi Go Free – Asociţia pentru Sprijinirea Societăţii civile, în parteneriat cu Grupul de Iniţiativă al Tinerilor din Hălăuceşti, cu sprijinul programului Erasmus+.

Gala este un prilej oportun prin care reflectoarele sunt puse pe tineri, pe lucrătorii de tineret şi pentru proiectele cu impact din mediul rural. Totodată, Gala reprezintă un spaţiu prietenos de întâlnire, în care să ne cunoaştem, să ne inspirăm unii de la ceilalţi şi să realizăm că împreună suntem mai buni şi putem aduce schimbări în comunităţile rurale.

Şi noi am spus #PREZENT pe 11 noiembrie la Gala Tinerilor din Mediul Rural, unde am aflat că, în urma eforturilor şi a muncii depuse de noi toţi, Peştera va purta titlul de Sat European de Tineret în anul 2024. Mai mult decât atât, coordonatorul grupului, Grosu Eduard, a fost premiat la categoria Lucrători de tineret responsabili.

                                              

Câţiva membri ai Grupului de Iniţiativă la Gala Tinerilor din Mediul Rural
  Coordonatorul grupului premiat la categoria de Luctrători de tineret responsabili

Este de reţinut faptul că efortul nostru, al fiecărui membru din grupul de iniţiativă şi al fiecărui voluntar, a rezultat obţierea titlului de Sat European de Tineret, mandat pe care îl preluăm începând cu Ianuarie 2024. Aşadar, mai jos este o prezentare a fiecărui tânăr care a decis că vrea să facă o schimbare şi să lase un impact asupra comunităţii.

Grosu Eduard Alin

Coordonatorul grupului de inițiativă, responsabil cu supravegherea generală a
proiectului, coordonarea eforturilor echipei și asigurarea îndeplinirii obiectivelor stabilite. Acesta asigură comunicarea eficientă între membrii echipei, organizarea echipei și este în măsură să ia decizii strategice.

„Pentru mine, acest drum pe care l-am început s-a transformat în ceva neașteptat de important, viața m-a învățat să nu am așteptări dar să fiu optimist cu gândul că orice ar fi, se rezolvă, găsesc eu o soluție. Și așa am început, am format o echipă și, plini de curaj, ne-am aruncat în necunoscut, pentru că nu știam în ce ne băgăm. Și ‚”vai în ce ne-am băgat”! Tot procesul a fost unul foarte greu, iar fără oamenii de lângă mine nimic nu ar fi fost posibil. În stilul nostru autentic ambițios, fiecare hop era imediat rezolvat, învățam și ieșeam mai puternici, mult mai încăpățânați să facem ce ne-am propus. Și așa am ajuns noi azi, 6 luni mai târziu, să avem titlul de Sat European de Tineret 2024, propriul ONG și 3 proiecte de finanțare pentru activitățile noastre, DAR categoric cel mai important succes: o echipă puternică, mare și doritoare să facă lucrurile bune și semnificative pentru tinerii din comuna Peștera. (Și poate pentru tinerii din mai multe comune, că suntem ambițioși)

Nu-mi ajung cuvintele să explic cât de multe am învățat, dar rezultatele noastre ar trebui să vorbească de la sine.”

Alexandru Mirela Crina

Este co-coordonatoarea grupului de inițiativă și Ambasadorul Tinerilor din Peștera. Aceasta lucrează împreună cu ceilalți coordonatori de echipă (Edi și Mara). Ghidează și susține dezvoltarea programelor specifice categoriei de vârstă pe care o reprezintă, asigurându-se că activitățile sunt adaptate nevoilor și intereselor lor. Organizează și promovează evenimente și programe culturale și artistice, colaborând cu artiști și instituții culturale pentru a aduce diversitate și valoare în comunitate.

„De la început și până acum văd o schimbare enormă la mine. Acest proiect m-a ajutat în procesul de maturizare, m-a învățat să-mi gestionez emoțiile ca să pot avea o comunicare mult mai bună cu ceilalți și mi-a arătat câte lucruri frumoase pot face în viața asta ca tânăr. Mi-a dat oportunitatea de a cunoaște tinerii din comuna mea, ba chiar am clădit o prietenie foarte strânsă, o echipă minunată și de neînvins. Mulțumesc enorm că pot face parte din acest proiect și aș vrea ca absolut fiecare tânăr să aibă parte de așa ceva și să vadă cât de mișto este treaba asta, cât de mișto este să contribui în a face lumea un loc mai bun.”

Alexandru Georgiana

Consilier Strategic de PR și Controlul Daunelor, aceasta consiliază coordonatorii, contribuind cu expertiza și perspectiva sa la elaborarea strategiilor și luarea deciziilor. Prin interacțiunea strânsă cu liderii, consilierul poate anticipa și aborda provocările înainte ca acestea să devină critice. Pe de altă parte, are responsabilitatea de a monitoriza și a gestiona imaginea grupului, intervenind prompt atunci când apar situații care pot afecta reputația noastră în comunitate. Mai mult decât atât, este coordonatorul proiectului pentru Activități artistice și culturale pe Corpul European de Solidaritate.

„Cred că e important să conștientizăm impactul pe care fiecare dintre noi îl are asupra mediului și, implicit asupra comunității din care face parte. Mă bucur că am avut șansa să fac parte din această echipă minunată încă de la început. A fost și este o perioadă în care învăț, observ și conștientizez anumite amănunte esențiale. Te încearcă un sentiment euforic atunci când realizezi cât de mult contează faptul că ai făcut un lucru semnificativ, bun. Întotdeauna am simțit o reținere atunci când trebuia să admit că provin din rural, dar acum, mai mult ca niciodată, mă simt mândră. Ruralul este mișto, iar tinerii din rural doresc să se afirme. Tinerii din rural vor contexte prin care se pot dezvolta. Vor ca vocea lor să fie ascultată, nu doar auzită. Tinerii din rural vor artă, nu doar agricultură!”

Dobre Mara Alexandra

Este Coordonator Sport și Ambasadorul Tinerilor din Ivrinezu, și, totodată, este coordonatorul proiectului pe Corpul European de Solidaritate în categoria Sport. Lucrează împreună cu ceilalți coordonatori de proiect (Edi și Mirela), supervizează și planifică activitățile sportive, reprezintă tinerii din Ivrinezu, asigurându-se că mesajele lor ajung către echipă și mesajele echipei sunt transmise corect și eficient în comunitate.

„În primă fază, am fost voluntar, iar în acea perioadă am învățat cum să mă conectez la comunitate. Acum sunt coordonatorul proiectului pe activități sportive , iar cea mai mare realizare a echipei pot spune că este obținerea finanțării pe Corpul European de Solidaritate.”

Voicu Alexandru

Coordonator Tehnologie și Consultant Sport, el fiind și coordonatorul proiectului pentru Activități digitale pe Corpul European de Solidaritate. Este pilonul echipei în materie de inovație și activități sportive. Cu o cunoaștere vastă în ambele domenii, el asigură integrarea eficientă a tehnologiei în activități și este mereu gata să prezinte și să instruiască echipa cu privire la cele mai recente tendințe și practici din aceste sfere.

„Prima activitate la care am participat a fost vizita Guvernanței European Youth Village, unde am aflat că noi, tinerii din mediul rural, avem un cuvânt de spus și puterea de a schimba lucrurile în bine în comunitățile noastre. Experiența acestor luni a fost una minunată, știam că la fiecare activitate organizată de noi colecționam câte o amintire frumoasă, pe care nu o voi uita prea curând. De asemenea, am avut ocazia să particip la câteva evenimente naționale, unde lumina reflectoarelor a fost pusă pe tineri, ceea ce m-a motivat să fac parte din grupul de inițiativă în continuare. De-a lungul acestor luni, am reușit să asimilez informații utile despre drepturile, beneficiile și oportunitățile tinerilor din mediul rural. Am reușit să-mi dezvolt abilitățile sociale. Am văzut că împreună cu o echipă excepțională putem organiza activități inedite pentru noi, tinerii din comunitate!”

Bucur Virgil Vlăduț

Responsabil cu gestionarea aspectelor legale și financiare ale proiectului. Acesta va dezvolta și monitoriza bugetul, va asigura conformitatea cu politici financiare, va evalua riscurile financiare si va căuta oportunități de finanțare suplimentară.

Peteu Rareș Marian

Responsabil logistica sportivă, responsabil de monitorizare și evaluare. Coordonează resursele și activitățile sportive, asigură relația cu ceilalți tineri din echipa de sport, monitorizează desfășurarea evenimentelor și evaluează eficiența și impactul acestora, raportând rezultatele și identificând oportunitățile de îmbunătățire.

„Aceste luni în programul European Youth Village si ca membru responsabil de Viața sănătoasă și Sport din cadrul grupului de inițiativă Peștera Youth înseamnă mult pentru mine, deoarece am luat parte la tot acest proces și program în care am ajuns pur și simplu dintr-un articol de pe platforma Facebook. Pot spune că nu a fost deloc ușor, iar evoluția și roadele pe care le-am obținut noi, TINERII din Comuna Peștera, sunt, din punctul meu de vedere, incredibile. De-a lungul acestei perioade, am învățat foarte multe lucruri eficiente pentru viața de zi cu zi, mi-am dezvoltat abilitatea de a socializa și foarte multe alte abilități pe care nici nu știam că le pot avea, mi-am dat seama că niște ființe atât de mici pot realiza lucruri atât de mari și cu toții avem acest prilej. Sunt mândru că fac parte din acest program și, în special, din această echipă minunată. Mai avem multe etape de trecut și cu siguranță vom realiza în continuare lucruri mărețe.”

Munteanu Cristina Ana-Maria

Responsabil Cercetare & OSINT și Coordonator Media & Ambasadorul tinerilor din Izvoru. OSINT – „open-source intelligence”, un termen din limba engleză care presupune o metodă de colectare și analiză a informațiilor obținute din surse deschise și publice. Are rolul crucial de a monitoriza și analiza informațiile provenite din surse deschise și publice, în special platformele de social media. Acesta trebuie să cerceteze meticulos bunele practici ale altor comune care dețin sau au deținut titlul sau care aspiră să îl obțină în viitor. Prin studierea acestor platforme, responsabilul va identifica strategii și metode eficiente care pot fi adaptate și implementate în comunitatea noastră, asigurându-se astfel că ne aliniem la cele mai bune standarde și practici din domeniu.

„Din punctul meu de vedere, tot procesul si tot ce am reușit să realizam este uimitor. Eu fac parte din grupul de inițiativă de la începutul acestuia, în prima etapă, nu am înțeles cu ce se mănâncă, ce înseamnă mai exact și cât de important e, dar cu timpul am realizat că ceea ce facem înseamnă ceva pentru comunitate și nu mulți o pot duce la capăt. Am crezut că e o joacă, însă m-am înșelat, am început să mă implic și să fiu mai devotată, m-am împrietenit și am strâns legături mai puternice cu echipa, am format un grup de prieteni în adevăratul sens și nu unul de fațadă. În urma activităților, am învățat să fiu mai punctuală, să îmi exprim punctul de vedere cu curaj și să îl susțin, să organizez un eveniment și să am grijă să meargă totul bine. Nu pot compara experiența oferită în aceste luni cu nimic din ce am mai practicat, sunt mândră de noi și de tot ce am făcut!”

Hriscu Lavinia-Gabriela

Consultant în domeniul Drept si Știinte Administrative și Comunicare. Oferă expertiză juridică și administrativă echipei, asigură conformitatea activităților cu reglementările în vigoare, și coordonează comunicarea internă și externă, garantând transmiterea eficientă a informațiilor relevante.

„ European Youth Village este un program strategic care mi-a oferit o experiență remarcabilă. Prin implicare, am descoperit bucuria ajutorului comunitar, am înțeles importanța diversității culturale și am dezvoltat abilități de rezolvare a problemelor. Această oportunitate nu doar adaugă valoare comunității, ci și contribuie semnificativ la creșterea personală.”

Trifa Daniel Gavril

Responsabil Supervizare Activități & HR, supraveghează și se asigură că toate sarcinile sunt finalizate în timp util. Oferă suport logistic tuturor membrilor/echipelor. Responsabil cu gestionarea resurselor umane ale proiectului. Acesta va recruta, evalua și dezvolta membrii echipei, va asigura un mediu de lucru sănătos.

„În aceste 6 luni, pe parcursul tuturor activităților la care am luat parte, am legat prietenii, m-am integrat într-o comunitate foarte unită și, de asemenea, m-am dezvoltat pe plan mental, acum gândind mai rațional și fiind mai înțelegător cu cei din jurul meu. Acest proiect m-a făcut să mă simt foarte bine, deoarece aici îmbinăm şi utilul cu plăcutul, dar și datorită tinerilor extraordinari din grupul de inițiativă!”

Luca Mara Aryana

Responsabilă cu gestionarea comunicării interne și externe, acesta va dezvolta strategii de comunicare, va coordona campanii de promovare și va menține relații bune cu mediile de comunicare și alte părți interesate. Responsabilă cu accesul online al persoanelor cu dizabilități pe Zoom sau Meet, dacă activitatea permite acest tip de conexiune.

„Pentru mine, procesul a fost extrem de interesant și educativ. A fost o experiență  plină de energie, unde am avut oportunitatea de a fi implicată activ și de a interacționa cu ceilalți participanți. Am avut șansa de a colabora, de o împărtăși idei și de a contribui la rezultatele finale. Am avut ocazia de a învăța unii de la alții și de a ne dezvolta abilitățile și cunoștințele într-un mod interactiv.”

Ene Andra Sânziana

Responsabilă de Poze și Filmări, combinat cu rolul de Monitorizare și Evaluare, acesta captează momentele esențiale ale evenimentelor și activităților noastre, garantând că sunt reprezentate vizual în cel mai autentic mod. Folosind materialele vizuale obținute, contribuie la evaluarea impactului acțiunilor noastre, oferind feedback vizual și statistic care îndrumă adaptările și îmbunătățirile viitoare.

„Mă simt norocoasă să fac parte din această comunitate. Procesul a fost foarte interesant și captivant, am învățat multe lucruri de-a lungul timpului, de exemplu: lucrul în echipă, să ascult și să împărtășesc idei și să iau decizii într-un mod colectiv. Experiența în acest grup m-a ajutat să mă dezvolt personal.”

David Raul Costin

Consultant Auto și responsabil Mobilizare și Participare, este expertul nostru în domeniul auto, oferindu-ne și sfaturi tehnice și soluții pentru transport și deplasări. Simultan, el stimulează participarea activă a tinerilor, asigurându-se că sunt informați și motivati să se alăture acțiunilor noastre, creând astfel o legătură solidă între mobilizare și logistica de transport.

„Experiența pe care am avut-o în aceste luni a fost una distractivă, plină de activități și am avut multe lucruri noi de învățat. Am învățat să vorbesc în public, să reciclez, să îmi fac prieteni noi și să mă integrez în societate.”

Munteanu Crina Elena

Responsabilă de Poze și Filmări, combinat cu rolul de Monitorizare și Evaluare, acesta captează momentele esențiale ale evenimentelor și activităților noastre, garantând că sunt reprezentate vizual în cel mai autentic mod. Folosind materialele vizuale obținute, contribuie la evaluarea impactului acțiunilor noastre, oferind feedback vizual și statistic, care îndrumă adaptările și îmbunătățirile viitoare.

„Recunosc că nu fac parte din grupul de inițiativă de la început, însă când am aflat ce înseamnă și ce lucruri frumoase fac tinerii din comunitatea noastră, mi-am dorit să particip și să ajut cu tot ce pot. În urma implicării în mai multe activități, am învățat lucruri noi și am format legături strânse cu cei din comuna mea. Este o experiență ce merită încercată!”

Ardeleanu Marian Daniel

Expertul în Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural, este pivotul nostru informațional când vine vorba de contextul și nevoile tinerilor rurali. Nu doar că deține o cunoaștere aprofundată a Cartei Albe, dar este mereu pregătit să o prezinte și să ofere clarificări în cadrul activităților, devenind astfel sursa principală de informare și înțelegere pentru noi toți.

„Procesul a fost unul greu, desigur, dar până la urma am reușit cu toții! De-a lungul acestei perioade, am învățat să comunic mai bine și să fiu o persoană mai bună!”

Bogăție Răzvan Iulian

Responsabil cu dezvoltarea și implementarea măsurilor de durabilitate și protecție a mediului în cadrul proiectului. Acesta va promova practici eco-friendly, va monitoriza impactul asupra mediului și va coordona inițiative de responsabilitate socială prin activități specifice.

„Eu consider că aceste luni în care am fost alături de colegii mei din acest grup minunat m-au învățat să îmi exprim părerile și opiniile mai clar, să interacționez mai eficient cu tinerii și să mă organizez mai bine în tot ce fac.”

Așadar, ca Peștera să fie Sat European de Tineret a fost nevoie de multă muncă și de oameni dornici să se implice. Trebuie menționat faptul că 11 dintre noi, membri ai grupului de inițativă, fac parte din Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural, ce este o structură informală, care își propune să crească gradul de reprezentare al tinerilor din mediul rural în procesul de luare a deciziilor, atât la nivel local, județean și regional, dar mai ales național. Dar și că 3 dintre noi sunt promotori ai Uniunii Europene în proiectul RING THE CITIZENSHIP.

Ce aduce anul 2024?

Anul 2024 este marcat de un nou început, idealuri, promisiuni și certitudini. Este anul ce reprezintă nevoia de schimbare, de inovare și învățare. Este anul în care tinerii din Comuna Peștera au rolul principal și, totodată, sunt și regizorii. Grupul de inițiativă are întocmit un plan de activități stufos, diversificat, distractiv și, cel mai important, este conform cerințelor și nevoilor tinerilor peștereni.

Acesta nu este un Rămas bun, ci un Pe curând, pentru că vor urma multe, multe, și ar fi bine să fiți cu ochii pe noi, să nu ratați ceva.

Categories:

Tags:

Comments are closed